keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Pienen prinsessan Kaia babydoll ja sinapinkeltainen vauvan neuletakki

Tämmöiset setit on lähtenyt uusiin koteihin. <3

Kaia babydoll koko 3kk +ballerinat
Lanka: Sirdar Snuggly Baby Bamboo






Vauvan neuletakki +tossut
Lanka: Novita isoveli
Ohje: oma



Myssyjä

Nyt tuntuu (lanka)metritehtaalta valmistuvan vaan hattuja ja lapsia. :) Miten se aina meneekin näin, ensin jotain juttua ei tekis millään ja sitten seuraavaksi se homma jääkin päälle...

Tein muinoin itselleni ihanan Slouchy Borrowed Plumes myssyn ja kummitätini sitä kehui, lopputuloksena hän sai itselleen kevätmyssyksi samanmoisen, omassa värissään. :)

Slouchy Borrowed Plumes Hat II
Lanka: Trysil Garn Dalia
Kulutus: alle 100g
Puikkokoko: 2,5mm ja 3,5mm






Paksu palmikkomyssy
Lanka: Katia Peru
Kulutus: n. 130g
Puikkokoko: 5,5mm

Muokkaukset: pidempi resori, enemmän mallikerran toistoja






tiistai 26. helmikuuta 2013

Neulottu lapsen kravaatti (ohje)

Meillä on viikonloppuna läheisen ihmisen hautajaiset ja edellistäkin hautajaisista tulee vasta kuukausi. Elämä on nyt tullut siihen vaiheeseen, että joudumme jättämään jäähyväiset sukumme vanhimmalle sukupolvelle, omille rakkaille isovanhemmille, lastemme iso-isovanhemmille.

Pojilla ei ole mustia kravaatteja, joten laitoin ne jo joku aika sitten to do -listalle. Ensin ajattelin projektia ompelukoneelle, mutta koska en koskaan löytänyt ompeluinspistä, niin päätin tarttua puikkoihin! En löytänyt mieleistäni ohjetta, joten tein sen itse ja jaan sen tässä nyt muidenkin iloksi ja itselle muistintueksi, jos vaikka tarvitsee joskus toiste ryhtyä tähän projektiin. Kravaatista tuli kyllä niin kiva, että voisinpa vaikka tehdäkin näitä kesäksi vähän raikkaammissa väreissä!

Tämä ei ole ihan aloittelijan ohje, mutta ei varsinaisesti vaikeakaan.

Neulottu lapsen kravaatti

















Materiaalit:

  • Dk -vahvuista lankaa, mallissa Trysil Garn Dalia
  • 3-4mm 60-80cm pitkä pyöröpuikko / tai 3 sukkapuikkoa
  • napinläpikuminauhaa sekä pieni nappi

Mallikravaatin koko on lapselle sopiva, mutta tässä ohjeessa on paljon tilaa omille muokkauksille, joten voit tehdä tällä ohjeella vaikka ihan perinteisen solmittavan kravaatin aikuiselle lisäämällä silmukoiden määrää ja pituutta. Malliksi voi ottaa vaikka valmiin kravaatin ja lisäillä ja kavennella silmukoita tarpeen mukaan. Olisi aika huippu idea vaikka isänpäivälahjaksi, sekin on meinaan edessä päin, aloita vaikka heti, niin ei (ehkä) tarvitse sitten marraskuussa panikoida. ;) Kurkkaa tekemäni miehen kravaatti täältä.

Kravaatin kutominen aloitetaan sen kärjestä käyttämällä turkkilaista silmukoiden luomistapaa. Jos tämä tapa ei ole tuttu, niin ohjevideo löytyy mm. Dropsin sivuilta. Annan tässä kuitenkin kuvalliset ohjeet minun tapaani, joten niilläkin päässee alkuun.

Itse käytän pyöröpuikkoa, jotta alemman, ei käytössä olevan puikon siiman voi vetää lenkiksi ja näin työstäminen on helpompaa kuin sukkapuikoilla, jotka eivät jousta mihinkään.

Aloita tekemällä alkuun alemmalle puikolle vetosilmukka, joka myöhemmin puretaan pois, se hiukan helpottaa hommaa, mutta ei ole välttämätön. Kierrä lanka kaksi kertaa puikkojen ympäri.






















Vedä alempi pyöröpuikon pää lenkille ja neulo ylemmän puikon silmukat oikein. Käännä työ toisin päin, vedä ensin kudottu puikonpää lenkille ja neulo toisenkin puikon silmukat oikein.



















Silmukoiden lisääminen:
1. krs: neulo kaikki silmukat oikein (kummaltakin puikolta)
2. krs: neulo kaikki silmukat etu - ja takareunasta oikein (=8s)
3. krs: ensimmäisellä puikolla *1o, lisää 1s neulomalla silmukka etu- ja takareunasta oikein, neulo kahteen viimeiseen silmukkaan, lisää 1 neulomalla silmukka etu- ja takareunasta oikein, 1o*, toista sama toiselle puikolle
4. krs: kaikki silmukat oikein

Toista kerroksia 3 ja 4 kunnes kummallakin puikolla on 16s tai kunnes kravaatti on halutun levyinen.

Vinkki! Voit napsauttaa aloitusreunaan silmukkamerkin, jotta on helpompi muistaa kummassa reunassa kerros vaihtuu.

















Neulo kaikilla silmukoilla oikeaa, kunnes kravaatti on halutun mittainen ennen kavennuksia, mallissa työn korkeus kravaatin kärjestä on noin 9cm.

Kavennukset:
Kavennukset tehdään työn nurjalla puolella, joka on tällä kertaa taaempi puikko. Kavennusten paikkaa voi vaihdella oman mielen mukaan, näin kravaatista saa juuri halutun mallisen.

Kavennuskerros:
neulo kaikki ensimmäisen puikon silmukat oikein, neulo toiselta puikolta 1o ja neulo seuraavat 2 silmukkaa takareunoista yhteen, neulo kolmeen viimeiseen silmukkaan, neulo 2 oikein yhteen, 1o

Välikerros:
kaikki silmukat oikein

Tee haluamasi määrä välikerroksia ja toista kavennuskerros.

Mallikravatissa toistuu kavennuskerros ja 5 välikerrosta yhteensä 3 kertaa, sitten 15 välikerrosta ja kavennuskerros ja vielä 12 välikerrosta ennen solmua. Mallikravatin koko on sopiva noin 4-6 -vuotiaalle.

Solmu:
Kavennuskerros:
Kavenna ensimmäisellä puikolla neulomalla puolet puikolla olevista silmukoista takareunoistaan yhteen ja loput puolet neulomalla ne oikein yhteen, taaemmalla puikolla kavenna neulomalla puolet silmukoista takareunoistaan yhteen ja loput puolet neulomalla ne oikein yhteen

Neulo 1 krs kaikki silmukat oikein

Neulo seuraavalla kerroksella kaikki silmukat etu - ja takareunasta oikein

Jaa kaikki silmukat siten, että sekä etu- että takapuikolla on sama määrä silmukoita, tästä lähtien kumpkin puoli neulotaan erikseen, edestakaisin tasona. Mallikravatissa oli tässä vaiheessa kummallakin puolella 12s.

1 krs: 1o, lisää 1s neulomalla silmukka etu - ja takareunasta oikein, neulo kahteen viimeiseen silmukkaan, lisää 1s neulomalla silmukka etu - ja takareunasta oikein, 1o

Neulo 10 kerrosta sileää neuletta ja jätä silmukat odottamaan, älä päättele!

Yhdistä lanka työhön nurjalta puolelta ja toista sama toisen puolen silmukoille.















Yhdistä solmukappaleet kolmen puikon päättelyllä nurjalta puolelta. Pujota napinläpikuminauha solmukappaleen kujaan, ompele nappi kuminauhan toiseen päähän ja ripusta kaulaan!




    





torstai 21. helmikuuta 2013

Sitä sun tätä ommeltua

Kerkisin eilen vähän ompelukoneellekin. Siellä ois jonossa yhtä sun toista ja kellarin täydeltä kankaita tuhottavaksi, mutta kun ompelukonehommat ei varsinaisesti ole mulle mikään intohimo, niin se vaatii aina sen tietyn mielentilan, että jaksaa mennä sinne. Suurin syy miksi haluan itse ommella on se, että on kiva tietää missä olosuhteissa vaatteet on valmistettu. Joskus satunnaisesti voi toki säästää vähän rahaakin, jos sattuu löytämään kankaat hyvästä alesta tai onnistuu käyttämään kierrätyskankaita. Eräiden vaateketjujen hintojen kanssa on kuitenkin mahdotonta kilpailla, joten tosiassa sieltä saanee vastaavia halvemmalla...

Ikasyriltä ostin joskus alesta näin hauskaa norsutrikoota. Se halusi päästä yöpuvuksi. Koko 86cm.




Sain taannoin monta jätesäkillistä kankaita, sieltä löytyi mm. tämä college.  Ehkä himpun ysäriä, mutta aika kivat pöksyt tuli silti. Koko 86cm. Isoveli oli läsnä kun leikkaisin kankaita ja julisti, että hän haluaa tästä myös yöpuvun, paidan ja housut ja... Vaan kun kangas oli melkein loppu, niin kompromissina syntyi peruspipo.

 


Kangassäkkien mukana tuli myös pussillinen puolivalmiita vaatteita, sieltä kaivoin nämä ja silmämääräisesti arvioin, että ovat kooltaan noin 80cm ja juuri nyt sopivat. Vain resorit ja kuminauha puuttui.

keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Taaperon turkoosit lapaset ja höpinää vihanneksista ja ravintolisistä

Mulle jäi nyt lapasten kutominen päälle, vaikka alkuun pääseminen olikin nihkeetä. Kuopus sai omat lapaset. <3

Ohje: Novita Kevät 2013, malli 70.
Koko: 80cm
Lanka: Novita Wool & Nalle
Kulutus: reilusti alle 50g
Puikkoko: 3mm

Hei, näytä nyt vähän sitä kameraa!







  

Ihan söpömalli, mutta en tiedä onko tuo lapanen nyt sittenkään ihan käytännöllisin. Varren mallineule on kumminkin tosi kiva! Aloitin myös lapasten väriin sopivaa myssyä Aviatrix -ohjeella.



Sitten muihin asioihin.

Kerroin taannoin uusien ruokien maistelutaulukosta ja ajattelin tulla raportoimaan, että se toimii hyvin! Ilman sitä en olisi kuunaan saanut lapsia maistamaan edes yhtä kertaa sellaisia ruokia kuten papu, keitetty porkkana tai parsakaali! Esikoinen, 5,5v. poika, syö rohkeasti kaiken, keskimmäinen, tyttö 4v., vähän huonommin, mutta joka kerta on suostunut ainakin maistamaan pienen näykkäisyn ja siitähän toki saa jo tarran! Jaan tarroja muutenkin helposti eli jos samalla aterialla onkin valmis maistamaan useamman kerran samaa "epäilyttävää ruokaa", niin toki jokaisesta palasta saa oman tarran. Tämä ihan siksi, että 10 kertaa olisi muuten turhan kaukainen tavoite ja tavoitteeseen pääseminen kestäisi pienelle lapselle liian kauan. Taaperoikäiselle ei jaella ollenkaan vielä tarroja, koska hän ei niiden päälle vielä ymmärrä, mutta hän saa silti lautaselle omat maisteluannoksensa.



Maisteluannokset ovat sopivan pieniä, eikä ketään pakoteta mihinkään, mutta yllättävästi tarran saaminen houkuttaa niin paljon, että ainakin vähän uskaltaa maistaa. Jotta homma pysyy mielenkiintoisena, kävimme tietenkin ostamassa porukalla Tiimarista uusia tarroja. Tällä hetkellä pääpalkintona siintelee mm. uusi värityskirja, elokuvissa käynti, karkkiaski ja uusi tarroja!



Tähän vihannesasiaan saattaa kuitenkin olla pikatie onneen, niin lapsille kuin vihanneskammoisille aikuisillekin! Mainitsinkin jo aiemmin, että siivosin alkuvuodesta oman ruokavalioni perusteellisesti ja siksi nyt piinaan lapsiakin kaikenmaailman terveysruoilla. Opettelen uusia syömistapoja Beyond Diet -ohjeilla, jotka on laatinut Isabel De Los Rios. Hän ei suosittele käyttämään moniakaan ravintolisiä, mutta kaksi mitä hän suosittelee ovat Omega3 ja viherjauhe! Omega3:sia olenkin koko perheelle jo syöttänyt, mutta viherjauhe oli täysin uusi tuttavuus. Tilasin itselleni Emerald Balance nimistä viherjauhetta iHerb:istä ja samalla ostin myös lapsille räätälöidyn kaakaoksi naamioidun tuotteen.




Ajatella, lasilinen tätä vihreää tököttiä naamaan joka aamu ja päivän vihannesannos on nautittu? Pakko myöntää, että ensivaikutelma tuotteen mausta oli aika karmaiseva. Sekoitin sen kylmään veteen ja mielestäni ihan hyvin lusikalla hämmentelin, mutta silti seos oli jauhoista ja mintun maku ja stevian makeus puskivat ihan liikaa läpi minun makuuni. Halusin kuitenkin antaa tökötille mahdollisuuden, koska terveysvaikutukset kerran ovat niin hyvät. Sekoitin mittakupillisen jauhetta pieneen määrään vedenkeittimessä keitettyä vettä ja sekoitin hyvin, lopun veden otin kylmänä kraanasta. Kokemus parani huomattavasti! Kyllä tätä pystyy lasillinen aamulla juomaan. Jatkossa tosin sekoittelen ravistelemalla kunnolla suljetussa pullossa, ettei kuuma vesi tuhoa mitään ainesosia. :) Tuo lasten kaakaotököttikin on ihan käyttökelpoinen tuote, mutta viherjauhe maistuu sieltä kyllä kohtalaisesti läpi. Tytär kuitenkin suostui sitä juomaan ja on oma-aloitteisesti pyytänyt sitä parina iltana, poika taas ei ole suostunut ollenkaan juomaan sitä. Ainakaan vielä.

Jos olet kiinnostunut iHerb:istä tilaamisesta, niin kurkkaa ohjeita Karppajan suositukset -blogista, siellä on myös kattavasti kerrottu enemmän Emerald Balance -jauheesta. Kannattaa tilata ainakin kerran Iherbistä, sillä syöttämällä kassalla alennuskoodin saat ensimmäisestä yli 40 dollarin tilauksesta peräti 10 dollarin alennuksen, koodin voi saada jolta kulta joka on jo Iherb asiakas (itsekin saat koodin eteenpäin jaettavaksi heti tilattuasi), minun koodini on WRL183.

Lisäravinteista puheen ollen, pääsin buzzailemaan lasten kanssa Möllerin Omega-3 Pikkukaloja, mikä tarkoittaa tarkoittaa, että saamme kyseisen tuotteen ilmaiseksi testattavaksi ja arvioitavaksi ja jaamme kokemuksemme ystäville, tuttaville ja tässä kyseisessä kampanjassa myös blogin kautta. Tuote on  jo meille entuudestaan tuttu ja hyväksi todettu, mutta palailen asiaan uudestaan, kun saamme Pikkukalat kotiin. :)













ps. Muista osallistua arvontaan, linkki löytyy sivupalkista!

torstai 14. helmikuuta 2013

Ystävänpäivä arvonta 14.-28.2.2013


Ajattelin tulla toivottamaan hyvää ystävänpäivää pienimuotoisen arvonnan merkeissä!
Päätin, että arvontavoittona on ystävänpäivän kunniaksi jokin 
minun tekemäni  punainen asuste.
Olkoon se kämmekkäät, lapaset, tossut tai pipo, sen saa voittaja päättää!

Säännöt:
Osallistua saavat kaikki tasapuolisesti yhdellä arvalla,
jonka voi lunastaa kommentoimalla tätä postausta. 
Kommentissasi voisit kertoa minkälaisen palkinnon sinä haluaisit
ystävänpäivän kunniaksi voittaa! Palkinnon voi
toki toivoa tehtävän myös jolle kulle toiselle.

Anonyymit jättäkää erottuva nimimerkki ja yhteystieto, 
jotta mahdollinen voitto ei mene sivu suun!

Arvontaa saa mielellään jakaa, mutta tällä kertaa siitä ei jaeta extra-arpoja.

Minä suuntaan huomenna aviomiehen kanssa juhlistamaan
 10-vuotiskihlapäivää laivalle (virallisesti  se on tänään), ihan kahdestaan
Viime kerrasta onkin jo aikaa, kun ollaan missään kahden käyty.
Lapset ja koirat jäävät maihin hoitoon. :)

Hyvää reissua siis meille ja hyvää ystävänpäivää teille!

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Punaiset lintulapaset (ohje)

Lisää helpotusta lapaspulaan! En ota kunniaa ideasta, koska olen aika varma, että törmäsin tämän tyylisiin lapasiin jossain netin syövereissä ja idea jäi siitä mieleen...


Punaiset lintulapaset



Lapaset on kudottu paksulla langalla, suositusta pienemmillä puikoilla, jotta ne olisivat mahdollisimman tiiviit ja vedenpitävät.

Lanka: Schachenmayr smc Extra Merino Big

Tiheys: 20s = 10cm

Puikkokoko: 4mm (+3mm)

Koko: n.6-8v. 


Luo 32s, neulo pyörönä 2x2 -joustinta noin 16 kerrosta.


Neulo 1 kerros oikeaa.


Peukalokiila: (kumpikin lapanen voidaan tehdä samalla tavalla)
1. krs: Neulo 16s o, lisää merkki, lisää 1s, lisää merkki, neulo kerroksen loppuun
2. krs: neulo merkkiin asti, lisää 1s, neulo toiseen merkkiin asti, lisää 1s, neulo kerroksen loppuun
3. krs: kaikki silmukat oikein
Toista kerroksia 2 ja 3 vielä 3 kertaa, kunnes merkkien välissä on 9s. Neulo kaikilla silmukoilla vielä 5 kerrosta oikeaa. Seuraavalla kerroksella laita peukalosilmukat merkkien välistä odottamaan langanpätkälle tai hakaneulalle.
Neulo oikeaa kunnes lapasen pituus kämmenosan alusta on n. 13,5-14cm.


Kärkikavennukset:

1. krs: *2o, 2o yht.* toista *-* kerroksen loppuun
2. krs: kaikki silmukat oikein
3. krs: *1o, 2o yht.* toista *-* kerroksen loppuun
4. krs: kaikki silmukat oikein
5. krs: *2o yht.* toista *-* kerroksen loppuun (=8s)
6. krs: kaikki silmukat oikein


Linnun tukka: 

Laita kärjen silmukat kahdelle puikolle siten, että lapasen etuosan 4s ovat omalla puikollaan ja takaosan 4s omallaan. Neulo yhteen 1s etummaiselta ja 1s takimmaiselta puikolta, puikolle jää 4s. Näistä neljästä silmukasta kudotaan linnuntukka I-cord -tekniikalla, kurkkaa ohje Ullaneuleen sivuilta. Eli kumpikin töyhtö kudotaan kahdella silmukalla edestakaisin kääntämättä missään vaiheessa työtä, tässä kohtaa kannattaa vaihtaa pienempiin sukkapuikkoihin, esim. 3mm. Töyhdön pituus 3-4cm.
















Peukalo:

Poimi odottavat 9s ja 2-3s aukon reunasta puikoille, neulo 4cm. 

Kaventaminen:

1. krs: *2o yht.* toista *-* kerroksen loppuun 
2. krs: kaikki silmukat oikein

Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi.


Päättele kaikki langat hyvin.


Linnun kasvot:

Linnun kasvot tehdään silmukoita jäljentämällä, alla olevan kaavion mukaan, mielellään lapaslankaa hieman ohuemmilla langoilla, itse käytin Novitan nallea ja woolia. Tässä kohtaa on tärkeää muistaa, ettei tee kahta saman käden lapasta. 



    Anna valmiit lapaset jolle kulle joka fanittaa vihaisia lintuja!

















































Tulostettava versio ohjeesta löytyy täältä.

maanantai 11. helmikuuta 2013

Salama ja Martti lapaset (+kaaviot) ja lasten kasvatusongelmia ruokaosastolla

Esikoisella on krooninen lapaspula, mikä johtuu siitä, että pienet siirtyy automaattisesti siskon koriin ja äiti on ollut laiska kutomaan lapasia, syy tuntematon. Esikoinen ei kestä vähänkään kutittavia lankoja, joten nämä lapaset syntyivät merinovillasta.

Käytin apuna Novitan isoveli -langan mittataulukkoa, muutoin ovat oma sovellus
Koko: 130cm
Lanka: Schachenmayr smc Extra Merino Big
Puikkokoko: 4mm




Nämä kaaviot ovat olleet jaossa jo vanhassakin blogissani, mutta muokkailin niitä taas vähän, 
joten laitanpa jakoon uudestaan, jos vaikka joku näitä hyötyy. :) Saa muokkailla oman mielen mukaan.

   

Lasten kasvatusosastolla on ollut viime aikoina vähän haastellista, sillä siivosin alkuvuodesta oman ruokavalioni totaalisesti ja haluaisin, että myös lapset omaksuisivat vähän terveellisimpiä ruokatottumuksia, mutta sepäs ei ole ollenkaan niin yksinkertaista. Uuteen ruokaan tottuminen vaatii 10 maistamiskertaa ja kun se yksikin kerta lasten kanssa on haastavaa! Neuvolantäti tarjosi meille ratkaisuksi tavoitetaulukoita, mikä onkin ollut meillä muissa jutuissa joskus käytössä. Kokeilemisesta ei ainakaan ole haittaa ja lopputulos varmasti palkitsee! Ideana siis on, että kun uutta ruoka-ainetta on maistanut 10 kertaa, päästään mukavaan osuuteen eli palkintoon!



Laitoin tuon taulukon jakoon, vaikka varsin yksinkertainen onkin. :-)

Ajattelin postata pikaisesti vähän teippailuista, kun joka toisessa blogissa nykyisin teippaillaan mitä luovemmin. Mä olen niin käytännön ihminen, että kirjekuorien kiinnittämisen lisäksi olen lähinnä korjaillut tavaroita tai teippaillut huonekaluja, jotta vauva ei pääse käsiksi tavaroihin. :D


Lisäksi varmistin uusimman hankintani eli halpiskoirankakkapussipidikkeen kiinnipysymisen teipillä. :D

Hyllynreunojen teippailuakin on kyllä suunnitelmissa. :D