tiistai 28. tammikuuta 2014

Orvokki -pipo ja Ruusu -neliöpipo (Ohje)

Selailin tässä vanhoja ravelry -projektejani ja keksin, että voisin siirtää muutaman vanhemman neuleohjeeni vanhasta vuodatuksen blogista tänne, jos joku vaikka hyötyisi niistä. 

Tässä on muutama alunperin hyväntekeväisyyteen väsäilty myssy, joiden ohjeet ovat hyvin yksinkertaiset, mutta pitäähän noita silmukkalukuja ja mittoja kuitenkin aina alkuun hiukan pohtia. Itse käytän hirveästi muiden ohjeita, koska olen laiska soveltamaan, joten siksi haluan antaa joskus jotain takaisin. :)


Orvokki -pipo 

Langat: 7 veljestä ja Nalle Kukkaketo
Luo 100s 7 veljestä langalla ja neulo 2o 2n joustinta n.3,5-4cm. Kuvan pipossa olen tehnyt oikeisiin silmukoihin palmikonkierron joka 4. kerros. Vaihda Nalle Kukkaketo -lankaan ja lisää tasaisin välein 10s (=110s). Neulo sileää oikeaa, kunnes pipon korkeus on n. 17cm ja aloita kavennukset:
1. krs: *8o, 2o yht.* toista *-* kierroksen loppuun.
2. krs: oikein
3. krs:  *7o, 2o yht.*  toista *-* kierroksen loppuun
4. krs: oikein
jne., kunnes jäljellä on enää muutama silmukka, katkaise lanka, vedä loppujen silmukoiden läpi, kiinnitä hyvin ja päättele.


Ruusu -neliöpipo (lapselle) 

Vinkki: Jos teet pipon aikuiselle, niin lisää hiukan korkeutta ennen päättelyä!
Langat: Novita Nalle yksivärinen & Novita Nalle Kukkaketo
Luo 100s yksivärisellä kaksinkertaisella Nalle -langalla ja neulo 2o 2n joustinta 3-3,5cm. Kuvan pipossa olen tehnyt oikeisiin silmukoihin palmikonkierron joka 4. kerros. Vaihda Nalle Kukkaketo-lankaan ja lisää tasaisin välein 10s (=110s). Neulo sileää oikeaa, kunnes pipon korkeus on n. 18-19cm. Päättele silmukat kolmen puikon päättelyllä.



Vihje: 

Kahden silmukan palmikonkierto onnistuu todella kätevästi ilman palmikkopuikkoa. Laita oikea puikko molempien kahden oikean silmukan läpi ja vedä lanka kummankin läpi normaalisti samoin kuin neuloisit silmukat yhteen, mutta älä pudota silmukoita pois vasemmalta puikolta! Neulo vielä vasemmalta puikolta ensimmäinen silmukoista oikein, pudota silmukat ja kahden silmukan palmikonkiertosi on valmis! Ta-daa! KOKEILE !

maanantai 27. tammikuuta 2014

Ompeluinspis palailee pätkittäin...

Mulla on ollut ompeluinspis kateissa viime kesästä saakka ja nyt se vihdoin tuntuu hiipivän takaisin. Jotain pieniä juttuja olen tässä välillä sentään tehnyt, mutta mikään ei ole riittänyt herättämään sitä kunnon inspistä. Ostin joskus viime kesänä Kankaiden yöstä kasan kankaita ja inspis loppui just sitten siihen. Tuolla ne kankaat ovat odotelleet uusia inispiksiä ja onneksi niitä ideoita onkin alkanut pikkuhiljaa pukkaamaan, lähinnä ajatellen ensi kesää. :)

Tyttärelle tein Verson puodin Perhosprinsessat -joustiksesta tunikan. Kaavan pohjalla on joku Ottobren raglanhihainen paita, jota tyttären mittojen mukaan muokkasin mieleiseksi. Tästä tuli kyllä aika iso, mutta kasvunvara on ihan hyvä asia silloin kun kaappi tursuilee jo muutenkin. :D Koko on n. 116-122cm.



Esikoisen aluskalsarilaatikko ammotti tyhjyyttään ja kun pakkaset yllätti, niin oli äidin alettava ompelupuuhiin! Kaavana käytin Ottobren Stripy Legs kaavaa pidennetyillä lahkeilla, koska poika ei halunnut resoreja lahkeisiin. Koko 128cm.



Turkooseja on valmistunut kaikkiaan kolmet kappaleet, kuvassa vain kahdet, koska ensimmäiset oli tässä vaiheessa jo pyykkikorissa. :)

Kaveri toi minulle kassillisen Metsolan kankaita, joista toivoi vaatteita lapsilleen. Ensimmäisenä syntyi apilakankaasta 122cm paita, kaavana Ottobre 1/12 Mahpee, ainoa kaavamuutos extrapituus helmassa, kun kerran kankaassa pituutta riitti ja tiedän kaverini haluavan lapsilleen reilunkokoista vaatetta. Jämäpalasta ei saanut enää mitään pipoa suurempaa, joten tein siis pipon, jonka kaava omasta päästä ja vuoritettu valkoisella trikoolla. :) Aika perushuttua. Muut kankaat odottaa vielä tilaamiani vetoketjuja ja inspiraatiota, mutta huppareita olisi luvassa... 






Innostuin myös tekemään pari pientä valmisvaatteen muokkausoperaatiota. Olen tehnyt saman homman jo kerran aiemminkin, kun muokkasin DUNS:in vanhan omppupaidan 104cm koosta 80-86cm kokoon ja uudistettu versio on ollut meillä paljon suositumpi kuin alkuperäinen paita ikinä. :D No, esikoisen kaapista joskus jäi pieneksi nämä kaksi DUNS:in 116cm paitaa, ihanat kuosit, mutta malliltaan meidän hoikkeliinoilla ihan liian leveitä ja liian lyhyitä. Pienensin nämä kokoon 98cm. Kaula-aukolle en alkanut tehdä mitään, joten se on ehkä himpan iso, mutta toimii ihan hyvin kuitenkin. Uudistetuista versioista tuli oikein käyttökelpoisia paitoja 2v. kuopukselle. :) Nämä meidän DUNS:it on aika vanhaa mallia, enkä tunne DUNS:in nykymitoitusta, joten se voi olla nykyään jo toisenlaista. :)

Alla alkuperäinen 116cm paita ja yläpuolelle 98cm kaavan mukaan leikkaamani versio. 
Aika lyhyt ja leveä tuo alempi, kuten näkyy...

Tässä uudistetut paidat valmiina käyttöön ja alla tyytyväinen uusi käyttäjä. :)


Lisäksi olen tuhonnut pieniä tilkkuja vauvanvaatteiksi (kaikki kaavat Ottobre), jouduin joihinkin kaavoihin lisäilemään ylimääräisiä saumoja haaraan, jotta ylipäätään sain nämä tilkuista tehtyä. Koot 50-62cm.

  




Joululahjat 2013: osa 4

Huomasin, että muutama joululahja -juttu on vielä postaamatta...

Ensinnäkin suristelin ihanasta prinsessa -joustiksesta joululahjaksi housut sukuun kohta syntyvälle prinsessalle. Okei, en tiedä onko korrektia antaa vaatteita lahjaksi tyypille, joka ei vielä edes syntynyt, mutta niin vaan tein. ;D Tai tuleville vanhemmillehan nämä tietenkin meni. Vähän tietty jännittää, että jos tässä nyt kuitenkin käy niin, että vauva onkin esittänyt sukupuolensa väärin ultrassa, mutta vaihdetaan nämä sitten siinä tapauksessa johonkin pojalle sopivampaan. :D

Housujen kaava on Ottobresta, mutta en muista sen tarkemmin, koko oli 50 tai 56cm. Muisti pätkii...


Sujautin samaan pakettiin vielä aiemmin kutomani Term Time -liivin, joka on kooltaan aika piskuinen. Lanka on Viking Balderia ja liivistä voi lukea enemmän sen ravelry -sivulta.


Samaan pakettiin vielä laitoin pienet Baby Jane -tossukat.

 

Että tämmöinen setti lähti joulupakettin. Tai oikeastaan tämä ei ole setti, koska en ole näitä suunnitellut mitenkään toisiinsa sopivaksi vaan ovat ihan irrallisia töitä, jotka käärin samaan pakettiin. :D


Sitten meillä oli aatonaattona joululahjavaihto, joka oli minun ideani. Eli jokainen laittoi jo hyvissä ajoin ennen joulua arpalipun hattuun, jossa vastasi muutamaan kysymykseen liittyen omiin mieltymyksisiinsä ja sitten laput arvottiin. Rahasumma oli todella pieni vain 6-7 euroa ja sillä oli tarkoitus sujauttaa salaiselle kaverille pakettiin sekä namia että joku pikkuruinen tavaralahja! Tykkäsin ihan hirveästi ideasta, se nimittäin jäi mieleen paljon paremmin kuin aaton virallinen lahjojen jako, kun lahjoja oli ihan liikaa. Tosin muutama oli valitettavasti heittänyt homman läskiksi ja ostanut pelkän karkkipussin, mikä on vastaanottajalle aika ikävästi tehty. :( Itse kasasin peräti kolme pakettia, koska avustin myös kahta lastani kasaamaan paketit, toinen kasasi kummisedälleen ja toinen kasasi mummille. :) Oli tosi jännää kasata paketteja pienellä budejtilla, mutta silti ajatuksella!!

Minä sain lahjottavaksi oman kummitätini, jolle olikin helppo keksiä lahjoja. En tietenkään muistanut ottaa kuvaa paketista kokonaisuudessaan, mutta se sisälsi hänen toiveiden mukaan mm.

-(muovinen) juustohöylä (1e)
-itse kutomani yösukat (ks. alla)
- itse tekemäni kierrätyssäärystimet (ks. alla)
- karkkipussi (pakkasin karkit itsepäällystettyyn leivinjauhe purkkiin :D)

Sirdar Hug / 4,5mm



Kierrätysvillaiset säärystimet villapaidan hihoista 
Nämä on siis ihan vaan aikuisen villapaidan hihat, joille en tehnyt mitään muuta kuin kanttasin yläreunan joustavalla nauhalla. :) Paidan etu- ja takakappaleesta olen joskus tehnyt vauvalle vaippahousut eli nämä olivat siis ihan roskiinheittouhan alla! Käyttökokemuksia olen kuullut sen verran, että kuulemma toimivat yösäärystimenä toivotulla tavalla ja estävät suonenvetoja.
  
 


Itse sain paketin omalta 2 veeltäni, joka oli käynyt ostoksilla isin kanssa. Paketissa oli 70% suklaata ja 3,5mm 60cm Prymin pyöröpuikko. :)

En ole ihan varma oliko tässäkään vielä kaikki lahjat...

lauantai 25. tammikuuta 2014

KyJy -arvonnat

Kerroin taannoin, että voitin KyJy -arvonnassa, palkintoni oli JohannaJ:n sukkalankapaketti. Tällainen:

Kuva on huono, mutta aika ihania lankoja! Harmaista Lauri -langoista ajattelin tehdä miehelle Merenkulkija -sukat ja LanaGrossa pääsikin jo puikoille, kun lähdin HiyaHiya Blossom Lace Sock Pattern II - KAL:iin mukaan. Malliin sopisi kyllä ehkä parhaiten yksivärinen lanka, mutta eiköhän näistäkin ihan kivat tule. :) Yleensä yritän aloittaa sukkani samasta väristä, mutta tällä kertaa aloitin vaan suoraan toisen sukan kerän päältä ja toisen sisältä ja nyt "perfektionisti -minää" häiritsee koko ajan sukkien "eriparisuus", mutta toisaalta, täydellisyyden tavoittelu on niin kuluttavaa, että olisi ihan hyvä vähän opetella siitä pois ja elää rennommin. ;D Aika työläät sukat nuo kyllä on, kun koko ajan pitää olla nenä kiinni ohjeessa ja seurata monesta eri pitsineuleesta mitä kerrosta neuloo, huh-huh. Ei kyllä ihan minun neule tuollainen, mutta toivottavasti lopputulos palkitsee.


Minähän lupasin itsekin palkinnon KyJyilijälle, joka oli saanut alulle kaikki tarvittavat 20 työtä ja saattoi niistä valmiiksi vähintään puolet. Arpaonni suosi Drawemea, joka sai itse valita minkä asusteen hänelle tein. Hän toivoi kirkkaan väristä pipoa. Käy lukaisemassa myös Drawemen postaus piposta!

Lanka: Varmuutta ei ole, mutta veikkaisin langan olevan todella vanhaa Nallea, lanka on mummuni peruja. On pehmeämpää kuin nykyinen Nalle. Varma en ole, mutta villasekoitetta joka tapauksessa.
Puikkokoot: 3mm ja 4,5mm




Väri on livenä vielä hiukan kirkkaampi, oli hämärä talvipäivä ulkona, kun kuvasin. :)