tiistai 26. helmikuuta 2013

Neulottu lapsen kravaatti (ohje)

Meillä on viikonloppuna läheisen ihmisen hautajaiset ja edellistäkin hautajaisista tulee vasta kuukausi. Elämä on nyt tullut siihen vaiheeseen, että joudumme jättämään jäähyväiset sukumme vanhimmalle sukupolvelle, omille rakkaille isovanhemmille, lastemme iso-isovanhemmille.

Pojilla ei ole mustia kravaatteja, joten laitoin ne jo joku aika sitten to do -listalle. Ensin ajattelin projektia ompelukoneelle, mutta koska en koskaan löytänyt ompeluinspistä, niin päätin tarttua puikkoihin! En löytänyt mieleistäni ohjetta, joten tein sen itse ja jaan sen tässä nyt muidenkin iloksi ja itselle muistintueksi, jos vaikka tarvitsee joskus toiste ryhtyä tähän projektiin. Kravaatista tuli kyllä niin kiva, että voisinpa vaikka tehdäkin näitä kesäksi vähän raikkaammissa väreissä!

Tämä ei ole ihan aloittelijan ohje, mutta ei varsinaisesti vaikeakaan.

Neulottu lapsen kravaatti

Materiaalit:

 • Dk -vahvuista lankaa, mallissa Trysil Garn Dalia
 • 3-4mm 60-80cm pitkä pyöröpuikko / tai 3 sukkapuikkoa
 • napinläpikuminauhaa sekä pieni nappi

Mallikravaatin koko on lapselle sopiva, mutta tässä ohjeessa on paljon tilaa omille muokkauksille, joten voit tehdä tällä ohjeella vaikka ihan perinteisen solmittavan kravaatin aikuiselle lisäämällä silmukoiden määrää ja pituutta. Malliksi voi ottaa vaikka valmiin kravaatin ja lisäillä ja kavennella silmukoita tarpeen mukaan. Olisi aika huippu idea vaikka isänpäivälahjaksi, sekin on meinaan edessä päin, aloita vaikka heti, niin ei (ehkä) tarvitse sitten marraskuussa panikoida. ;) Kurkkaa tekemäni miehen kravaatti täältä.

Kravaatin kutominen aloitetaan sen kärjestä käyttämällä turkkilaista silmukoiden luomistapaa. Jos tämä tapa ei ole tuttu, niin ohjevideo löytyy mm. Dropsin sivuilta. Annan tässä kuitenkin kuvalliset ohjeet minun tapaani, joten niilläkin päässee alkuun.

Itse käytän pyöröpuikkoa, jotta alemman, ei käytössä olevan puikon siiman voi vetää lenkiksi ja näin työstäminen on helpompaa kuin sukkapuikoilla, jotka eivät jousta mihinkään.

Aloita tekemällä alkuun alemmalle puikolle vetosilmukka, joka myöhemmin puretaan pois, se hiukan helpottaa hommaa, mutta ei ole välttämätön. Kierrä lanka kaksi kertaa puikkojen ympäri.


Vedä alempi pyöröpuikon pää lenkille ja neulo ylemmän puikon silmukat oikein. Käännä työ toisin päin, vedä ensin kudottu puikonpää lenkille ja neulo toisenkin puikon silmukat oikein.Silmukoiden lisääminen:
1. krs: neulo kaikki silmukat oikein (kummaltakin puikolta)
2. krs: neulo kaikki silmukat etu - ja takareunasta oikein (=8s)
3. krs: ensimmäisellä puikolla *1o, lisää 1s neulomalla silmukka etu- ja takareunasta oikein, neulo kahteen viimeiseen silmukkaan, lisää 1 neulomalla silmukka etu- ja takareunasta oikein, 1o*, toista sama toiselle puikolle
4. krs: kaikki silmukat oikein

Toista kerroksia 3 ja 4 kunnes kummallakin puikolla on 16s tai kunnes kravaatti on halutun levyinen.

Vinkki! Voit napsauttaa aloitusreunaan silmukkamerkin, jotta on helpompi muistaa kummassa reunassa kerros vaihtuu.

Neulo kaikilla silmukoilla oikeaa, kunnes kravaatti on halutun mittainen ennen kavennuksia, mallissa työn korkeus kravaatin kärjestä on noin 9cm.

Kavennukset:
Kavennukset tehdään työn nurjalla puolella, joka on tällä kertaa taaempi puikko. Kavennusten paikkaa voi vaihdella oman mielen mukaan, näin kravaatista saa juuri halutun mallisen.

Kavennuskerros:
neulo kaikki ensimmäisen puikon silmukat oikein, neulo toiselta puikolta 1o ja neulo seuraavat 2 silmukkaa takareunoista yhteen, neulo kolmeen viimeiseen silmukkaan, neulo 2 oikein yhteen, 1o

Välikerros:
kaikki silmukat oikein

Tee haluamasi määrä välikerroksia ja toista kavennuskerros.

Mallikravatissa toistuu kavennuskerros ja 5 välikerrosta yhteensä 3 kertaa, sitten 15 välikerrosta ja kavennuskerros ja vielä 12 välikerrosta ennen solmua. Mallikravatin koko on sopiva noin 4-6 -vuotiaalle.

Solmu:
Kavennuskerros:
Kavenna ensimmäisellä puikolla neulomalla puolet puikolla olevista silmukoista takareunoistaan yhteen ja loput puolet neulomalla ne oikein yhteen, taaemmalla puikolla kavenna neulomalla puolet silmukoista takareunoistaan yhteen ja loput puolet neulomalla ne oikein yhteen

Neulo 1 krs kaikki silmukat oikein

Neulo seuraavalla kerroksella kaikki silmukat etu - ja takareunasta oikein

Jaa kaikki silmukat siten, että sekä etu- että takapuikolla on sama määrä silmukoita, tästä lähtien kumpkin puoli neulotaan erikseen, edestakaisin tasona. Mallikravatissa oli tässä vaiheessa kummallakin puolella 12s.

1 krs: 1o, lisää 1s neulomalla silmukka etu - ja takareunasta oikein, neulo kahteen viimeiseen silmukkaan, lisää 1s neulomalla silmukka etu - ja takareunasta oikein, 1o

Neulo 10 kerrosta sileää neuletta ja jätä silmukat odottamaan, älä päättele!

Yhdistä lanka työhön nurjalta puolelta ja toista sama toisen puolen silmukoille.Yhdistä solmukappaleet kolmen puikon päättelyllä nurjalta puolelta. Pujota napinläpikuminauha solmukappaleen kujaan, ompele nappi kuminauhan toiseen päähän ja ripusta kaulaan!
    

3 kommenttia:

 1. Voi ihanaa, että jaoit tämän ohjeen meille muillekin. Pitääpä kokeilla. Ehkä... jos se neulomisinspis iskis joskus taas. Lankoja kyllä olisi vaikka muille jakaa, mutta isnpis hukassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ne inpiskset vähän sellasia toisaikaisia juttuja. :D Eikä muuten varmana tule silloin kun sitä eniten tarvis!

   Poista
 2. Joo ei tule ei, vaikka kuinka yrittäs

  VastaaPoista

Kivat kommentit ilahduttavat aina!