tiistai 18. syyskuuta 2012

Kilpikonnamaisia villahousuja ja erään kestovaipan tarina

Sain taannoin Lankakauppa Kutileelta 4 kerää Stitch Nation by Debbie Stroller Full O' Sheep lankaa testattavaksi villahousukäytössä! Ostin itse vielä muutaman kerän lisää ja sain aikaan tällaisen pläjäyksen Turtle Butt villahousuja! Aika herkkuja, lankojen värit Black Sheep, Honeycomb, Clementine ja Latte.

Siniset lyhytlahkeiset valmistuivat ekana ja ovat olleet meillä jo tovin testikäytössä. Hyvin toimii lanka villahousuissa, voin suositella ja värikarttahan on ihan mahtavan herkku!

Halusin nämä meille myös pitkälahkeisena, joten syntyi tällaiset ampparipyllyt:Sitten valmistui pienemmät S-kokoiset, joiden määränpää on vielä tuntematon, varmaankin myyn pois, kun ei ole pieniä nyt tähän taloon tulossa. :)Kokeilin tehdä näihin myös lahkeisiin kuvioneuletta ja tulikin aika lystikkäät!! :D Lahkeissa on pituutta sen verran mihin lanka riitti, nämä vastaavat senttikoossa ehkä noin 68cm kokoisia housuja.

Laitoin Turtle Butt ohjeen tekijälle viestiä, että haluaisin tehdä näitä myyntiin. <3 Saa nähdä saanko vastausta, nimittäin vaikutti siltä, ettei hän ole enää itse kovinkaan aktiivisesti neulepiireissä pyörinyt, mutta aiemmin muistan lukeneeni jostain, että näitä saisi tehdä ilman lisenssiä. Jos käy hyvin, niin näitä voi siis ehkä myöhemmin tilata minulta. :)

Kun kerran vaippavillahousuista on puhe, niin kerronpa samalla tarinan kestovaipasta! :) 

Tämä pul-taskuvaippa muutti meille aikoinaan käytettynä, esikoispojan vauva-aikaan ja sen on valmistanut Tiris-kamari. Vaipatan sillä itse nyt jo kolmatta lasta ja sen aikaisemmasta elinkaarestahan ei voi edes tietää. Nyt olivat sitten kuminauhat kuolleentuneet, mutta näppäränä äitinä purin ne ja vaihdoin uusiin. Kuminauha näyttikin olleen ihan tavallista kuminauhaa, joka on aika herkkää kuoleentumaan (siitä huolimatta on toiminut vaippakäytössä vuosia!), joten tällä kertaa laitoin tilalle framilonia, jonka pitäisi kestää toistuvia pesuja pitkään! Väitän, että jos meille vielä vauvoja tähän taloon tulee, niin voin vaipattaa tällä vaipalla vielä heidätkin ja mahdollisesti ehkä myydä/antaa tämän sen jälkeen eteenkin päin. Aika hyvin vaipalta, eikö!

Kestovaippa vs. kertakäyttövaippa on tuntunut viime vuosina olevan enemmän ja vähemmän tulenarka aihe, mikä on aika hassua, minusta kun nuo kaksi sopivat elämään rintarinnan niin hyvin! Näin ainakin meillä. Suhteessa olemme enemmän kestoilleet, mutta myös kertakäyttövaipoilla on ollut meidän arjessa oma paikkansa, lähinnä öisin ja reissuissa. Mainittakoon, että esikoisen aikaan raahasin vielä pitkille reissuillekin kestoja mukana, mutta sitten laiskuus iski, joten täyskestoilijoita meistä ei koskaan tullut. Tiedän kuitenkin perheitä, joissa täyskestoilusta on tehty osa elämää, eikä se ole mikään ihmeellinen juttu.

Kestovaipan ja kertakäyttövaipan ekologisuudesta on taidettu tehdä jo tuhatmäärin tutkimuksia, mutta mulle tämä asia on tämän myötä aika selkeä. Jokainen lastemme käyttämä kertakäyttövaippa on ollut käytössä muutaman tunnin ja sen jälkeen jatkanut elinkaartaan kaatopaikalle ja siellähän ne yhäkin ovat, maatumattomina. Jokainen lastemme käyttämä kestovaippa sen sijaan on lähtenyt meiltä joko uuteen kotiin tai on meidän perheessämme ahkerassa vaippakäytössä, edelleen. :) Lukuisista pesukerroista huolimatta laadukkaista materiaaleista tehdyt kestovaipat toimivat käytössä pitkään ja monella lapsella.

Meille ei ole ostettu montaakaan vaippaa uutena, koska alussa ostin vaippoja koekäyttöön käytettynä ja sittemmin innostuin ompelemaan niitä itse. Muutama sentään on ostettu uutena, esimerkiksi nämä, ihanat retrokankaista valmistetut sisävaipat:


Nämäkin ovat Tiris-kamarin laadukasta ompelujälkeä ja mikä tässä asiassa on uskomattominta, niin retrokankaat ovat säilyneet kolmen lapsen käytössä, toistuvissa pesuissa näin ihanina, edelleen!! :)

3 kommenttia:

 1. Aivan ihana villismalli! Ravelrystäkö löytyy ohje vai mistä? Ihan olen samaa mieltä kestovaipoista. Meilläkin on ne enimmäkseen käytössä, mutta myös kertiksiä menee ainakin yksi päivässä. Yleensä ne, jotka isoimmalla äänellä vastustavat kestoja, eivät ole edes kokeilleet. Sitten taas menee minusta vähän yli, jos itku pääsee, kun vastasyntyneelle sairaalassa laitetaan kertakäyttövaippa... Rauhallista yhteiseloa saisi olla molemmilla ääripäillä ja kaikilla meillä siinä välissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Ohje löytyy juu ravelrysta, unohtui näköjään lisätä linkki tuonne postaukseen. :) http://www.ravelry.com/patterns/library/turtle-butt

   Poista
 2. Ihan mielettömän upeat villikset! Tässähän rupeaa jo harmittamaan ettei meillä villiksiä ole käytetty enää pitkään aikaan, nyt jos niitä rupeaa puikkoilemaan niin ei tiedä onko jo kesä kun tulee valmista ;) Villavaippapyllyssä on vaan sitä jotakin.

  VastaaPoista

Kivat kommentit ilahduttavat aina!