perjantai 17. elokuuta 2012

Baby Sophisticate SUOMENNETTU neuleohje


Vanhan blogini kommenteissa joku harmitteli, kun Baby Sophisticate villatakkia ei ole suomen kielellä. No nyt on, nimittäin minä käänsin sen, ohjeen kirjoittajan luvalla tietenkin.

Aion koeneuloa tämän suomennetun ohjeen tulevan viikonlopun aikana, mutta jos joku ehtii ennen minua, niin tee se sillä varauksella, että joku pieni virhe saattaa olla joukossa. Olen lukenut tämän läpi jo moneen kertaan, mutta omille virheilleen tulee sokeaksi. :P Parannusehdotuksia saa antaa, jos joku kohta vaikuttaa oudolta.


BABY SOPHISTICATE

by Linden HeflinTämä neuletakki on nopea ja yksinkertainen tehdä ja viehättävä sekä pienen pojan että tytön yllä. Neuletakki tehdään aran -vahvuisesta langasta, joten se valmistuu nopeasti ja koska malli neulotaan ylhäältä alas, se ei sisällä juurikaan saumojen ompelua! Kaulus luo sivistyneen vaikutelman, voisi melkein ajatella, että tämä neuletakki yllään vauva sopisi kirjojen äärelle juomaan teetä ja lukemaan Shakespearea!

Koot:
0-3kk (6-12kk)
Mitat:
Rinnanympärys - 40.5cm (48cm)
Kainalo-helma: 18cm (20cm)
Tiheys: 15s / 20krs =10cm sileällä neuleella
Lanka: Mission Falls 1824 Wool, 3 kerää
Puikot ja muut tarvikkeet:
5mm (60cm) pyöröpuikko ja 5mm sukkapuikot
4 (2.2cm) nappia
Parsinneula
4 silmukkamerkkiä

Lyhenteet ja selitykset:
lm = lisää silmukkamerkki
lisää 1s = lisää 1 silmukka tekemällä langasta lankalenkki, jonka laitat puikolle 'takaperin' (kuvalliset ohjeet: http://knitty.com/ISSUEspring03/FEATtheresa.html)
lk = langankierto

Aloitus:
Neuletakki neulotaan tasona ylhäältä alaspäin, lisäykset silmukkamerkkien kummallakin puolella muodostavat neuletakin etuosat, takaosan ja hihat. Lisäykset työn kummallakin sivulla muodostavat V-mallisen kaula-aukon.


Luo 28(34) silmukkaa.

1. krs: nosta 1s neulomatta, 2(3)o, lm, 5(6)o, lm, 12(14)o, lm, 5(6)o, lm, 3(4)o

2. krs (ja kaikki nurjat kerrokset): nosta 1s neulomatta, neulo loput silmukat nurin

3. krs: nosta 1s neulomatta, lisää 1s *neulo 1s päähän silmukkamerkistä, lisää 1s, 1o, nosta silmukkamerkki, 1o, lisää 1s, toista * viimeiseen silmukkaan, lisää 1s, 1o [38(44)s]

5. krs: nosta 1s neulomatta, *neulo 1s päähän silmukkamerkistä, lisää 1s, 1o, nosta silmukkamerkki, 1o, lisää 1s, toista *kerroksen loppuun

7. krs: nosta 1s neulomatta, lisää 1s *neulo 1s päähän silmukkamerkistä, lisää 1s, 1o, nosta silmukkamerkki, 1o, lisää 1s, toista * viimeiseen silmukkaan, lisää 1s, 1o [56(62)s]

9. krs: nosta 1s neulomatta, *neulo 1s päähän silmukkamerkistä, lisää 1s, 1o, nosta silmukkamerkki, 1o, lisää 1s, toista * kerroksen loppuun

11. krs: nosta 1s neulomatta, lisää 1s *neulo 1s päähän silmukkamerkistä, lisää 1s, 1o, nosta silmukkamerkki, 1o, lisää 1s, toista * viimeiseen silmukkaan, lisää 1s, 1o [74(80)s]

13. krs: nosta 1s neulomatta, *neulo 1s päähän silmukkamerkistä, lisää 1s, 1o, nosta silmukkamerkki, 1o, lisää 1s, toista * kerroksen loppuun

Toista kerroksia 2 ja 13 vielä 3(4) kertaa, kunnes puikolla on 106(120) silmukkaa. Jatka sileää neuletta, kunnes työn korkeus on 9cm(11.5cm), viimeinen neulottu kerros on nurja kerros.

Hihojen ja vartalo-osan jakaminen:
Neulo ensimmäiseen silmukkamerkkiin asti (oikea etupuoli), poista silmukkamerkki, laita seuraavat 23(26) silmukkaa odottamaan, neulo seuraavaan silmukkamerkkiin (takapuoli), poista silmukkamerkki, laita seuraavat 23(26) silmukkaa odottamaan, neulo kerroksen loppuun (vasen etupuoli).

Jatka neulomista sileänä neuleena, nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta, kunnes pituus kainalon alta on 15(18)cm (puikoilla pitäisi olla 56(68)s vartalo-osaa varten). Neulo 7 kerrosta aina-oikeaa, nostaen edelleen jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Päättele kaikki silmukat oikein.

Hihat:
Laita odottavat 23(26) silmukkaa sukkapuikoille ja neulo pyörönä 13(15)cm. Neulo 7 kerrosta vuorotellen 1 kerros nurin, 1 krs oikein, päättele silmukat oikein.

Tee sama toiselle hihalle.

Kaulus:
Aloittaen vasemmasta alareunasta, poimi sivuja pitkin 1s jokaista nostettua silmukkaa kohden ja kauluksessa 1s jokaista luotua silmukkaa kohden.

Neulo 4 kerrosta aina-oikeaa
5. krs: neulo 18(22)s päähän lopusta, kierrä lanka seuraavan silmukan ymp., käännä työ
6. krs: neulo 18(22)s päähän lopusta, kierrä lanka seuraavan silmukan ymp., käännä työ
7. krs: neulo 2s päähän kiedotusta silmukasta, kierrä lanka seuraavan silmukan ymp., käännä työ

Toista kerrosta 7 vielä 5 kertaa (kierrettyjä silmukoita pitäisi olla 4 kummallakin puolella kaulusta).

Seuraava krs: Neulo (17)21s päähän lopusta, neuloen samalla jokainen kierretty silmukka ja lankalenkki oikein yhteen, 2oyht., lk, *2(3)o, 2oyht., lk, toista viimeisiin 3(4) silmukkaan, 3(4)o

Neulo vielä 3 kerrosta aina-oikeaa (neuloen samalla kierretyt silmukat ja lankalenkit oikein yhteen). Päätä kaikki silmukat löyhästi (ohjeessa ehdotetaan Elizabeth Zimmermann:in tapaa päätellä silmukat ommellen: http://knitty.com/ISSUEsummer06/FEATsum06TT.html).

Päättele langanpäät ja ompele kainaloihin jääneet kolot.
Kiinnitä napit. Pue suloisen vauvan ylle!


© 2009 Linden Heflin. Kaikki oikeudet pidätetään.


---

Tulostettava versio:
https://docs.google.com/document/d/1oMufDncUSZX3hRR3DoJWVAw_5aMoXElHNmpDhxD-Xp0/edit?usp=drivesdk
---


Muoks. 18.8.: Yksi virhe löytyi kerroksella 11, mutta on nyt korjattu.

Muoks. 20.2.2017 Hihojen silmukkaluvut oli väärin, nyt korjattu, pahoittelut siítä mahdollisesti aiheutuneesta harmista!Sen verran lisään omiani, että jos lyhennetyt kerrokset ovat vieras käsite, niin käspaikasta löytyy ohjeistusta: http://www.kaspaikka.fi/neulonta/tekniikka-ja-rakenne/lyhennetyt_kerrokset.htm, lisäksi tein itse muutaman kuvallisen ohjeen tämän neuletakin tekoon liittyen, kurkkaa täältä.

Olen neulonut tämän ihanan villatakin omalle pojalleni siinä pienimmässä koossa, se oli aivan täydellinen h&m:n kauluspaitabodyn kanssa ja keräsi hurjasti ihastuneita katseita! Haluan tämän tulevaksi syksyksi myös suuremmassa koossa, joten siksipä tämä pääsee uudestaan puikoille viikonloppuna.

Tässä ensimmäinen neulomani versio <3

Kuvan malli on 2,5 kuukautta :-) Ei tuota poikaa kyllä enää tunnista samaksi nyt kun ikää on 8kk!! :D


26 kommenttia:

 1. Aivan ihana tuo malli! Kiva, kun olet suomentanut, siinä on ollut hommaa! Tekisi mieli testata tuo vielä joskus, täällä kun on sopivan kokoinenkin tapaus villatakin käyttäjäksi. Onneksi talveen on vielä tovi, niin ehtii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän tekee onneksi äkkiä, kun on niin pieni ja lankakin paksua. Mun malli on tehty ihan tavis isoveljestä. :D Jos testaat suomennettua ohjetta ni tuu kertomaan jos löydät jotain epäselvyyksiä. :D

   Poista
 2. Aivan i-h-a-n-a! Harmi kun oma tyttö on jo 1,5 v niin ei taida hänelle enää sopia tuo isompikaan koko.

  VastaaPoista
 3. No ehkä jos valitsisi vielä paksumpaa lankaa? Ravelry -projekteissa oon joskus muistaakseni nähnyt, että joku ois tehnyt isompana. Voi olla täytyy itsekin paneutua joskus, kun tuo takki on niin viehättävä ja lapset mokomat kasvaa niin vauhdilla. :D

  VastaaPoista
 4. Onpa ihana takki! Eilen bongasin Oe:sta, että olit ohjeen suomentanut, nyt ei enää löytynyt, mutta onneksi Google auttoi :D Hyvä juttu, että Isoveli sopisi ohjeeseen, sitä löytyisi omasta varastosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun löysit! :) Linkki tulee jatkossa myös ravelry -sivulle näkyviin, jahka ohjeen kirjoittaja ehtii sen sinne lisätä, joten löytyy sitten sitäkin kautta.

   Poista
 5. Hei! Kiitos ohjeesta! Tänään yhdeltä istumalta tein takin (koko päivä siihen meni) ja hienosti onnistui! Käytin dropsin Merinovillalankaa ja 4 puikot. Tein isomman mallin mukaan silmukat mutta pienemmän mukaan mitat, kun pikku vauvalle on kuitenkin tulossa. Tuntui ihan hyvältä kombinaatiolta ja villa on pehmoista. Ja kiva kun oli siitä työn kääntämisvaiheesta vielä ekstrakuvat, se helpotti ainakin mua kun en ole siihen aikaisemmin törmännyt. :)

  VastaaPoista
 6. Hei,

  Minulla on kyseinen neuletakki puikoilla, mutta kaulusta tehdessä törmäsin ongelmaan. Miten ja missä välissä tehdään reiät napeille? Ja ihmettelin yhdessä kohdassa silmukkamäärää.

  "Jatka neulomista sileänä neuleena, nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta, kunnes pituus kainalon alta on 15(18)cm [=56(68)s]"

  Onko suluissa oleva silmukkamäärä koko työn korkeus silmukoissa? Tein itse senttien mukaan. Kiitos vielä suomennoksesta ja kuvallisista ohjeista :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos palautteesta, tarkensin tuota kohtaa ohjeessa vähäsen eli kyseessä on puikoilla oleva silmukkaluku vartalo-osaa varten. :)

  Napinlävet tehdään langankierroilla siinä kohtaa, kun kauluksen muotoilu on tehty ja lähdetään neulomaan alaspäin toista sivua:

  "
  Seuraava krs: Neulo (17)21s päähän lopusta, neuloen samalla jokainen kierretty silmukka ja lankalenkki oikein yhteen, 2oyht., lk, *2(3)o, 2oyht., lk, toista viimeisiin 3(4) silmukkaan, 3(4)o
  "

  VastaaPoista
 8. Hei, kiitokset tästä ihanan helposta mutta mielenkiintoisesta ja kivasta ohjeesta. Teen takkia vauvalle vaaleansinisestä Isoveli-langasta. Työ on kohta valmis. Olisi kyllä kiva saada ohje samalle langalle noihin töppösiinkin. Löytyyköhän jostakin? Olen aika huono soveltamaan ohjeita eri langoille, joten olisi hyvä saada edes vinkkiä töppösille. Kiitos vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipsan! Tossu ohje on ilmainen, mutta englanninkielinen ja löytyy ravelrysta: http://www.ravelry.com/patterns/library/garter-stitch-booties---worsted Voin tarvittaessa tehdä tuosta pikaisen suomennoksen, mutten uskalla jakaa sitä tässä ilman ohjeen kirjoittajan lupaa. :)

   Poista
 9. Kiitokset tuostakin tossuohje-linkistä! Ensin katselin sitä kummissani, kun en huomannut, että cast on ja cast off tarkoittavat eri asioita. En aina ymmärrä heti suomenkielisiäkään ohjeita, mutta tämä ohje on naurettavan helppo, kun sen kerran keksii! Ihanaa. Tuli hieno tossu ja kohta teen sille parin. Pikku vauveli saa pehmeän joulupaketin. :)

  VastaaPoista
 10. Löysinpä juuri sellaista mitä olen etsinyt. Serkkuni saa ensimmäisen lapsensa kesällä ja ajattelin neuloa vauvalle setin jossa olisi vanttuut, tossut, pöksyt ja villatakki. Tämä on villatakin malliksi just minun taidoilleni sopiva

  VastaaPoista
 11. Hei! Takki on aivan ihana ja juuri on valmistumassa eka takki :) Teen 0-3kk kokoa, silmukoita alun lisäyksen jälkeen 106. Smerkkien välissä 15-23-30-23-15s.

  Ohjeessa lukee: "Neulo ensimmäiseen silmukkamerkkiin asti (oikea etupuoli), poista silmukkamerkki, laita seuraavat 25(26) silmukkaa odottamaan, neulo seuraavaan silmukkamerkkiin (takapuoli), poista silmukkamerkki, laita seuraavat 25(26) silmukkaa odottamaan, neulo kerroksen loppuun (vasen etupuoli).(työssä 56/68s vartalo-osaa varten)". Alkuperäisessä ohjeessa luki näimmä, että 23s apulangalle ja kuitenkin hihaa varten täytyy poimia 25s, jotka on apulangalla odottamassa??

  Ongelmana on, että mulla s-merkkien välissä on 23s (hihaa varten), mistä otan ne kaksi s, jotta saan 25s sivuun ja työhön jää 56s? Otanko myös s-merkkien ulkopuolelta yhdet s:t..?

  En oo keksiny, vaikka miten päin ajattelee :D

  Anteeksi vaikea selitys, toivottavasti ymmärrät ja saan vastauksen tähän (ja saan ens yönä nukuttua) ;D

  VastaaPoista
 12. Ihana, taas yksi upeus jonoon odottamaan käden kuntoutumista.

  VastaaPoista
 13. Olipas tämä kiva ja nopea ohje, englanniksi ei olisi tullut tehtyä. Kaksinkertaisezta Novitan woolista tuli kiva, tosin vitosen puikoilla tuli hitusen ohjetta pienempi (ohuemmaksi jäi lanka). Kiitokset käännöksestä.

  VastaaPoista
 14. Hei,
  en ole vielä edes aloittanut, mutta ohjetta tässä kuivaharjoitteluna tavasin. Mitä nuo tähdet merkitsevät ohjeessa? Ja liittyykö "toista"-sana näihin tähtiin?

  VastaaPoista
 15. Hei!

  Pakko tulla kiittämään hyvästä suomennoksesta, mulla on takki puikoilla. :) Jännittää ihan, mitä tästä tulee!

  VastaaPoista
 16. ihanaa suomennos! aloin tota enkunkielistä väsätä :D ja sitten tajusinkin, että on tääki versio. loistoa! haha

  VastaaPoista
 17. Oikein ihana ohje ja kuulostaa helpolta tehdä :) Kiitos! syksyksi täytyy ystävän pienelle vauvalle kokeilla. Mukava blogi.

  VastaaPoista
 18. Hei!
  Täysin noviisina lähdin tätä ohjetta kokeilemaan ja loppusuora häämöttää! Ohje oli selkeä ja helppo ymmärtää vaikka olenkin kutonut vain muutamat sukat tätä ennen. :)
  Tuossa kauluksessa tipuin kuitenkin kärryiltä hyvistä kuvaohjeista huolimatta:
  Kohdassa "neulo 18(22)s päähän lopusta, kierrä lanka seuraavan silmukan ymp., käännä työ" hämmennyin. Onko loppu jossain puolessa välissä niskaa jossa työ käännetään? Kun tehdään langankierto niin syntyykö siitä ylimääräinen silmukka vai "hirttääkö" lanka vain neulomattoman silmukan joka palautetaan neulomattomien joukkoon?
  Kiitos kivasta ohjeesta :)

  VastaaPoista
 19. En tiedä lähtikö aiempi viestini jonnekin bittiavaruuteen, mutta yritän uudelleen...
  Todella kaunis takki! Itselläni on Dropsin Eskimo-lankaa, josta haluaisin tehdä samanlaisen takin. Osaatko neuvoa silmukkamäärää? Käyttäisin puikkoja 7 ja 8.

  VastaaPoista
 20. Kiitos suomennuksesta! Säästin melkoisesti aikaa kun ei keltanokkana tarvinnut alkaa vielä googlettelemaan neulesanastoa suomeksi :) Tässä linkki minun versiooni baby sophisticatesta, jos haluat kurkata http://dobermami.blogspot.fi/2016/01/baby-sophisticate-neuletakki-ja-pari.html Mainitsin tekstissä toki mistä ohjeen sain :)

  VastaaPoista
 21. Todella suuri kiitos, että suomensit ohjeen! Uskalsin ekaa kertaa kokeilla ylhäältä alas neulottavaa ohjetta :)

  VastaaPoista
 22. Hei, minulla on sama ongelma kuin kommentoijalla Piia3. maaliskuuta 2013 klo 13.06. Silmukkamääräni on eri kuin ohjeessa. Mikä pitääkään paikkaansa? Hihassa tuntuu olevan liian vähän, kun taas muualla liian paljon silmukoita?

  VastaaPoista

Kivat kommentit ilahduttavat aina!