sunnuntai 19. elokuuta 2012

Baby sophisticate viikonloppuprojektina sekä kuvallisia neuleohjeita (lyhennetyt kerrokset & magic loop)

Baby Sophisticate todella on oiva viikonloppuprokkis, aloitin kutomisen eilen ja tänään se jo tipahti puikoilta! Tunnustettakoon, että en kylläkään avannut tietokonetta ennen kuin nyt vasta eli olen keskittynyt tähän asti vain neulomiseen. :) Niin ja yhden virheen löysin suomennoksesta, yksi silmukan lisäys oli pudonnut pois, mutta se on nyt korjattu.

Tämä on siis se isompi koko eli koko 6-12kk. En ehtinyt lankakaupoille, joten isoveli pääsi langaksi tähänkin, eikä Novitan lankoja nyt muutenkaan ole syytä parjata, ovat hyviä kotimaisia peruslankoja ja hintakin useimmiten kohdallaan ja mikä parasta, saatavuus on hyvä! Toki vauvan hipiälle joku pehmeämpi lanka olisi vielä kivampi, mutta kyllä perusvillalankakin toimii.

Photobucket 

Photobucket


Photobucket

Photobucket
Photobucket

Kauluspaita alle, niin kyllä kelpaa edustaa <3
Tehdessä nappasin muutaman kuvan joiden arvelin ehkä auttavan jota kuta.Ohjeen tekojärjestyksestä poikkesin sen verran, että tein kauluksen ennen hihoja, koska lanka oli siellä muutenkin jo valmiiksi työssä kiinni.

Kauluksen  muotoiluhan tapahtuu lyhennetyillä kerroksilla ja arvelin, että ne eivät välttämättä ole ihan jokaiselle entuudestaan tuttuja. Mistään monimutkaisesta asiasta ei ole kyse, mutta sanallisten ohjeiden tajuaminen on joskus oma hankaluutensa, varsinkin itselleni, joten jos tästä on jollekin apua, niin hyvä juttu!

Ohje neuvoo: Neulo 18(22)s päähän lopusta, kierrä lanka seuraavan silmukan ymp., käännä työ

Kierrä lanka seuraavan silmukan ympäri:
Photobucket

Pidä kierretty silmukka edelleen vasemmalla puikolla, käännä työ.
Photobucket

Jatka neulomista normaalisti. Tässä ohjeessa neulotaan aina kahden silmukan päähän edellisellä kierroksella kierretystä silmukasta, kierretään silmukka ja käänetään työ. Tätä jatketaan kunnes kierrettyjä silmukoita on kummallakin puolella työtä neljä.
Photobucket
 
-----------
Sitten kun nuo kierretyt silmukat tulevat vastaan seuraavilla kierroksilla, ne neulotaan ihan normaalisti oikein yhteen lankalenkkinsä kanssa:
Photobucket

Photobucket

Photobucket


Kun kaulus on valmis, niin päästään hihoihin! Tässä kohtaa sovellan omiani, nimittäin minä haluan neuloa hihat aina yhtäaikaa ja sehän onnistuu parhaiten käyttämällä magic loop -tekniikkaa. Tähän tarvitaan pitkä pyöröpuikko, vähintään 80cm ja mielellään kaksi kerää samaa lankaa, jotta kummankin hihan voi tehdä omalta kerältään! Itse olen uhkarohkea, joten tein tähänkin villatakkiin hihat yhdeltä ja samalta kerältä, lanka vain juoksi sekä päältä että sisältä

 Hihat asetetaan pitkälle pyöröpuikoille kuvan osoittamalla tavalla eli kummankin hihan silmukat on jaettu kahteen osaan ja pyöröpuikko on päistään lenkillä:

Photobucket
Kummallekin hihalle tulee oma lankansa. Käytännössä ensin liitetään lanka toista hihaa varten ja neulotaan koko kerros ensimmäistä hihaa, ensin yläpuolen silmukat ja sitten alapuolen silmukat, pyöröpuikko jää edelleen päässä lenkille!
Photobucket

Sitten liitetään toinen lankakerä toista hihaa varten ja neulotaan sen silmukat ja sitten oletkin taas takaisin ensimmäisessä hihassa ja jatkat samaan tapaan, neuloen kumpaakin hihaa omalta kerältään.

Photobucket

Pyöröpuikko pysyy päistään lenkillä koko ajan!
Photobucket

Näin hihat valmistuu nopsasti yhtäaikaa ja ovat sitten valmistuttuaan varmuudella samanpituiset!


Photobucket


Photobucket


Jos et ole magic loop -tekniikkaa vielä opetellut, niin suosittelen, ehdottomasti! Tämä on ollut itselleni juurikin se käänteentekevä juttu esimerkiksi sukkien ja lapasten neulomisessa. Sehän on aina vähän tylsää, kun saa valmiiksi ensimmäisen sukan, niin työ on vasta puolitiessä ja sitten pitäisi heti perään jaksaa tehdä toinen, prikulleen samanlainen sukka ja sitten on vielä sekin, että osaako niistä sitten lopulta edes tehdä täysin symmetrisiä. Nykyään neulon kaksi sukkaa kerrallaan ja niinpä ne tipahtavat puikoilta valmiina yhtäaikaisesti ja prikulleen samankokoisina ja mikä parasta, näin ei koskaan jää sukka tai lapanen ilman paria!

Pientä harjoitusta se alkuun vaatii, mutta kun opit tämän, niin olet ikionnellinen!

Opetusvideoita löytyy youtubesta hakusanalla magic loop ja muitakin vastaavia ohjeita löytyy netistä paljon. Kuvallisin ohjein olen itsekin alkuun opetellut, taisi olla Taijan ohjeet, joilla itse aikoinaan opettelin. :-)

6 kommenttia:

 1. KIITOS suomennoksesta! Löysin blogiisi hakusanalla "baby sophisticate ohje", kun olen tuosta neuletakista niin kovasti haaveillut. Kaksoseni ovat jo 1v8kk, joten mallia pitäisi osata suurentaa. Mutta enpä tiedä, onnistuisinko siinä, ihan noviisi kun olen. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä varmaankin kokeilisin alkuun ihan vaan inan paksumpaa lankaa. Ohjeessa on 15s = 10cm. Ravelrysta löytyy projekteista varmasti muistiinpanoja miten muut ovat ohjetta muokanneet, tässä esim. yksi sellainen projekti: http://www.ravelry.com/projects/filoknits/baby-sophisticate-3, mutta sivustohan vaatii kirjautumisen jotta pääsee projekteja selailemaan.

   Poista
 2. Hei! Mikä mieletön takki, en ole kyllä vastaavaan ennen törmännyt!!! Osaatko sanoa, onko isompi koko liian pieni 10 kiloiselle ja 76 senttiselle kymmenkuiselle? Jos lankana käytetään Novitan Isoveljeä ja puikkoina nroa 5. Tulipa paljon lukuja;) Kiitos.
  .riikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tuo käytössä nyt suht samankokoisella lapsella tai no vähän lyhyemmällä, mutta kuitenkin. Uskoisin, että mahtuu. :)

   Poista
 3. Ihan mahtava neuletakki, jospa sita uskaltautuisi yrittamaan...

  VastaaPoista
 4. Kiitos suomennetusta ohjeesta! Ajattelin tehdä Kaiku-langasta, harmaasta.Kiitos siis, oon ihan innoissani!Voisin vielä lisätä taskut...

  VastaaPoista

Kivat kommentit ilahduttavat aina!